2. KEPERLUAN KHUSUS HAS DAN IHCS MENGIKUT SKIM



Nama: Muhammad Nabil Bin Roslan
No. Matrik: Dph201924169


Setiap pihak syarikat atau pemohon hendaklah mematuhi dan melaksanakan keperluan khusus HAS dan IHCS bagi Skim Pensijilan Halal Malaysia seperti:



1.Produk makanan&minuman,kosmetik,farmaseutikal,barang gunaan dan peranti perubatan







i)Industri Besar dan Sederhana
- Melibatkan wakil Bahagian R&D sebagai ahli JKHD
- Mewujudkan carta alir bagi setiap aliran pemprosesan produk yang berbeza
- Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis






ii)Industri Kecil dan Mikro
- Mewujudkan polisi halal
- Membangunkan prosedur kawalan bahan mentah
- Membangunkan prosedur kebolehkesanan 


2.Premis Makanan

i) Hotel
• Melibatkan F&B Manager atau ketua tukang masak sebagai ahli JKHD
• Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis





ii) Katering / Khidmat Penyajian Makanan / Dapur Pusat Konvensyen





iii) Kafeteria (Pengurusan Secara Berpusat)
• Melantik Eksekutif Halal di peringkat pengurusan
• Menyediakan dokumen HAS sewaktu pemeriksaan
• Memastikan Audit Halal Dalaman dilaksanakan ke semua premis di bawah pengurusannya






iv) Premis Makanan Berangkai
• Melantik Eksekutif Halal di peringkat pengurusan/dapur berpusat
• Membangunkan HAS bagi dapur berpusat
• Melibatkan pengurus operasi sebagai ahli JKHD
• Menyediakan dokumen HAS untuk disemak sewaktu pemeriksaan dapur berpusat atau premis
• Memastikan audit halal dalaman dilaksanakan ke semua rangkaian premis
• Menyediakan senarai premis bawah jenama/rangkaian milikan yang sama

v) Lain-lain Premis Makanan
 Mewujudkan polisi halal
• Membangunkan prosedur kawalan bahan mentah
• Membangunkan prosedur kebolehkesanan

3.Rumah Sembelihan





4. Logistik






5.Skim Pengilangan Kontrak / OEM




Comments

Popular posts from this blog

5. KEBOLEHKESANAN (TRACEABILITY) DAN PANGGILAN BALIK PRODUK (PRODUCT RECALL).

3. KAWALAN BAHAN MENTAH (MERANGKUMI PEMBELIAN, PENERIMAAN DAN PENYIMPANAN)