2. KEPERLUAN KHUSUS HAS DAN IHCS MENGIKUT SKIM
i)Industri Besar dan Sederhana
- Melibatkan wakil Bahagian R&D sebagai ahli JKHD
- Mewujudkan carta alir bagi setiap aliran pemprosesan produk yang berbeza
- Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis
ii)Industri Kecil dan Mikro
- Mewujudkan polisi halal
- Membangunkan prosedur kawalan bahan mentah
- Membangunkan prosedur kebolehkesanan
2.Premis Makanan
i) Hotel
• Melibatkan F&B Manager atau ketua tukang masak sebagai ahli JKHD
• Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis
ii) Katering / Khidmat Penyajian Makanan / Dapur Pusat Konvensyen
iii) Kafeteria (Pengurusan Secara Berpusat)
• Melantik Eksekutif Halal di peringkat pengurusan
• Menyediakan dokumen HAS sewaktu pemeriksaan
• Memastikan Audit Halal Dalaman dilaksanakan ke semua premis di bawah pengurusannya
iv) Premis Makanan Berangkai
• Melantik Eksekutif Halal di peringkat pengurusan/dapur berpusat
• Membangunkan HAS bagi dapur berpusat
• Melibatkan pengurus operasi sebagai ahli JKHD
• Menyediakan dokumen HAS untuk disemak sewaktu pemeriksaan dapur berpusat atau premis
• Memastikan audit halal dalaman dilaksanakan ke semua rangkaian premis
• Menyediakan senarai premis bawah jenama/rangkaian milikan yang sama
v) Lain-lain Premis Makanan
• Mewujudkan polisi halal
• Membangunkan prosedur kawalan bahan mentah
• Membangunkan prosedur kebolehkesanan
3.Rumah Sembelihan
4. Logistik
5.Skim Pengilangan Kontrak / OEM
Comments
Post a Comment